Normandië & D-Day

Herbeleef de bevrijding – ga mee met de georganiseerde 5- daagse groepsreis van 25 t/m 29 september 2024 naar de D-Day stranden, de plaatsen waar het begin van het einde van de tweede wereldoorlog is gestart en bezoek de verschillende musea. Een comfortabele rondreis met eigen VIP bus met chauffeur en onder begeleiding van bekende D-Day kenner / historicus en reisleider.

Normandië is sinds 6 juni 1944 onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van de Duitse bezetting door de Geallieerden. De landingen op D-Day leven voort langs de Côte de Nacre en het schiereiland Cotentin. Duizenden militairen landden hier in het voorlaatste oorlogsjaar op de prachtige stranden, die nog steeds met de illustere codenamen worden aangeduid: Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach. En achter deze stranden schuilen vele tastbare bewijzen van Operatie Overlord, de grootste militaire operatie ooit in de wereldgeschiedenis.

Samen met Koen Marijt, historicus en D-Day deskundige die tijdens de gehele reis onze gids zal zijn bezoeken we plaatsen die herinneren aan de bevrijdingsoperatie in Normandië. Met de verhalen van Koen komen de herinneringen weer tot leven.

Dag 1: Reisdag en eerste kennismaking.  Rond 06.00 uur rijden wij met een VIP touringcar – met enkele stops onderweg richting Normandië met als eindbestemming Caen. Voordat wij het schiereiland Cotentin bereiken steken wij bij Le Havre de Seine over via de 2100 meter lange Pont de Normandië.  Het verhaal van de bevrijding begint aan het eind van de dag bij de Pegasusbrug waar de eerste Britse parachutisten landden en het Café Gondrée als eerste huis bevrijdden.

Omstreeks 17.00 uur bereiken wij het hotel in het centrum van Caen, waar wij onze kamers zullen betrekken.  In de avond ben je vrij om een restaurant naar keuze in de directe omgeving te bezoeken.

Sainte Mere Leglise

Dag 2:  Utah Beach. Na het ontbijt staat de touringcar gereed om ons naar Sainte Mere Eglise te brengen.  Hier landden de eerste Amerikaanse parachutisten (82e Airborne Divisie) om Utah Beach vrij te kunnen maken. John Steele maakte het dorpje wereldberoemd doordat hij met zijn parachute bleef hangen aan de kerktoren. Na de kerk en het plein bewonderd te hebben bezoeken wij het Airborne Museum dat aandacht besteedt aan de luchtlandingstroepen.  Voor de lunch rijden wij naar Brecourt Manoir, waar de 101ste Airborne Divisie – ook bekend als de Easy Company –  haar eerste gevechtservaring opdeed met de aanval op een viertal Duitse kanonnen.  We staan even stil bij het monument voor hun commandant Dick Winters,  wiens rol ook prachtig is verfilmd in de HBO serie Band of Brothers

In de middag bezoeken Utah Beach,  waar wij een idee krijgen van de landing van de Amerikanen. Wij volgen daarna de kustweg richting Batterie Crisbecq, waar tijdens eerste dagen van de invasie hevige gevechten plaatsvonden met de Duitsers.  Daarna rijden wij terug naar het hotel in Caen en is de avond vrij ter besteding.

Dag 3: Gold Beach en Bayeux. Na het ontbijt rijden wij met de touringcar richting Gold Beach, waar voornamelijk Britse landingen plaatsvonden,  met als doel de inname van Arromanches.  In de 360 graden bioscoop, dat zelf een prachtige uitkijk biedt over de kunstmatige havens Mulberries, komt de militaire operatie tot leven met de film Arromanches 360. Wij lopen over het strand om de overblijfselen van de kunstmatige havens van dichtbij te bekijken. In Longues sur Mer bezoeken we de Duitse kustbatterij, die met 4 (nog bestaande) kanonnen op D-Day slag leverde met de geallieerden. Ook zie je de door de film The Longest Day bekend geworden commandobunker.

Bekijk de archief beelden van de moedige mannen die in Normandië aan wal kwamen tijdens D-Day.

De lunch is gepland in Port-en-Bessin, een pittoresk havenplaatsje, waar ook verschillende opnames zijn gemaakt voor deze film. Daarna rijden wij naar Bayeux, de prachtige Normandische stad,  waar de middag op eigen gelegenheid kan worden doorgebracht.  Een absolute must is een bezoek aan de Cathédrale Notre-Dame met het wereldberoemde Tapijt van de Slag om Hastings (1066) door Willem de Veroveraar.  In de avond hebben wij ons gezamenlijk diner in Bayeux.

Dag 4: Omaha Beach – La Pointe du Hoc.  Vandaag aandacht voor het meest beruchte strand van D-Day, ook wel “Bloody Omaha” genoemd. Wij bezoeken het Wiederstandsnest 62, de Duitse stelling waarvan de Duitsers regenvuren afschoten op de aanstormende Amerikaanse soldaten, waarvan er hier ruim 2000 man omkwam.  Oorlogsverslaggever en fotograaf Robert Capa doet hier verslag van op Omaha Beach. Vanzelfsprekend bezoeken wij hierna de Amerikaanse Begraafplaats in Colleville sur Mer, waar 9300 slachtoffers begraven liggen. Hieronder bevindt zich generaal Theodore Roosevelt jr., die in juli 1944 in de strijd overleed door een hartaanval. In het Visitors Centre wordt een indrukwekkend verslag gedaan van de Amerikaanse landingen. Als afsluiting van deze ochtend bezoeken wij het Omaha Beach monument.   

Na de lunch rijden wij richting La Pointe du Hoc, het strategisch gelegen klif waarop de Duitsers diverse stellingen hadden aangelegd met kanonnen gericht op zowel Utah als Omaha Beach. Het maanlandschap is getuige van de hevige bombardementen die zijn uitgevoerd om dit punt uit te schakelen. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Duitse begraafplaats bij La Cambe met 21.000 graven. Daarna rijden we terug naar het hotel in Caen voor een gezamenlijk slotdiner in de stad.

Dag 5: Sword en Juno Beach – terugreis. Na het vroege ontbijt en de uitcheck van het hotel rijden wij richting Sword Beach, waar wij even stilstaan bij het standbeeld van Piper Bill Millin, de persoonlijke doedelzakspeler van Lord Lovat en ook bekend uit de film The Longest Day.  Hierna rijden wij door naar Juno Beach ofwel de Canadese sector van D-Day. Op de Canadese Begraafplaats bij Beny-sur-Mer zullen wij getroffen worden door de persoonlijke boodschappen van familie aan de gesneuvelde soldaten. Ook wordt hier een mooi overzicht gegeven van de invasiestranden. In de pittoreske havenplaats Honfleur heb je gelegenheid om aan het water de lunch te gebruiken. Daarna rijden wij terug naar Nederland waar wij rond 23:00u zullen aankomen. 

Hotelinformatie: We verblijven 4 nachten in Hotel IBIS Style Centre Gare*** in Caen. De stad van Willem de Veroveraar met veel herinneringen aan de invasie. Het hotel ligt in het centrum, aan de rand van de rivier de Orne. Op loopafstand ligt het Chateau van Caen en de beroemde Normandisch-Romaanse abdijkerken.

Het hotel heeft een receptie die 24 uur per dag geopend is. De kamers hebben airco en gratis WIFI. De eigen badkamer is voorzien van een bad of een douche en heeft een haardroger. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd.

Inspanningen tijdens de reis: het is een reis waarin u veel indrukken op zult doen. Dus ga uitgerust op reis en het dragen van stevige (wandel)schoenen wordt aangeraden.

Inbegrepen:

 • Reis met een Comfort Class touringcar (20-26 personen)
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • Ontbijt in het hotel (L/O)
 • 2 lunch en 2 diners
 • 20 kg ruimbagage
 • Entree musea tijdens excursies
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • NL sprekende gids met audiosysteem (oortjes) en reisleiding vanuit Nederland

Niet Inbegrepen:

 • Toeslag eenpersoonskamer € 275,00
 • Niet genoemde maaltijden – drankjes bij de diners
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Brandstoftoeslag € 30,00
 • Calamiteitenfonds € 2,50
 • SGR bijdrage € 5,00
 • Reservering- en boekingskosten € 35,00 per boeking7

PRIJSINFORMATIE:

Reissom per persoon € 995,00 (opstap Noordwijk – Zoetermeer – Breda of nader te bespreken plaats)

Overige informatie:

 • Paspoort/ID geldig t/m laatste dag van de reis
 • Vertrekgarantie bij minimaal 20 personen
 • Opstapplaats: Noordwijk – standaard opstapplaats (vrij parkeren)
 • Extra opstapplaats : Zoetermeer, Breda of nader te bespreken plaats (vrij parkeren)
 • Gem. temperatuur september 20 – 22 graden
 • Deze reis wordt uitgevoerd en is in samenwerking met Beleef ‘t Samen groepsreizen.

Ga jij ook mee?

Schrijf je in voor deze reis, herinner D-Day, de grootste heldhaftigste slag ooit
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.