Internationaal rijbewijs nodig?

Auto huren? Vergeet je internationaal rijbewijs niet!

Je zou verwachten dat ze anno 2018 in elk land wel een aardig woordje Engels spreken. En je zou óók wel verwachten dat de woorden driving license, permis de conduire en führerscheinduidelijk genoeg zijn om aan te tonen dat het om een rijbewijs gaat. En Google translate, zou dat niet genoeg helpen? Nee. In sommige landen buiten de Europese Unie heb je écht een internationaal rijbewijs nodig. 

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een document naast je Nederlands rijbewijs. Het is in feite gewoon een vertaling van je Europees rijbewijs. In sommige landen buiten de EU wordt het Nederlands rijbewijs niet erkend, je moet dan het internationaal rijbewijs op zak te hebben bij het ophalen van de huurauto. Let op: het is dus géén vervanging van je gewone rijbewijs. Stel dat er om je rijbewijs wordt gevraagd, is het niet zo dat men enkel om je internationale rijbewijs vraagt. Je zal dan beide documenten moeten overhandigen; zowel je internationale als je Nederlands rijbewijs.

Het internationale rijbewijs is een vertaling in het Arabisch, Chinees, Engels, Grieks, Indonesisch, Portugees, Russisch en Spaans

Wat als ik dit niet heb?

Tijdens je vakantie heb je geen zin in gedoe en het zal toch heel vervelend zijn als je je huurauto niet meekrijgt omdat je dat ene papiertje niet kunt tonen… Dat is namelijk het gevolg. En niet alleen bij het ophalen van de huurauto heb je het document nodig, want ook bij een ongeluk of verkeersovertreding moet je zowel je internationaal als je Nederlands rijbewijs tonen.

Het internationale rijbewijs is géén vervanging van het Nederlands rijbewijs. Heb je het niet bij je? Helaas, dan krijg je de huurauto níet mee. Check je huurvoorwaarden of de website van de ANWB, hier staat duidelijk per land of je het document nodig hebt.

Hoe weet ik of ik een internationaal rijbewijs nodig heb?

Als je bij Sunny Cars een auto huurt, dan lees je duidelijk terug in de huurvoorwaarden of een internationaal rijbewijs verplicht is. Maar je kunt ook een kijkje nemen op de website van de ANWB, hier vind je een hele lijst met landen waar een internationaal rijbewijs verplicht is. Je kunt het document kopen bij elke ANWB-winkel voor €18,95. Hiervoor dien je je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee te nemen. In België kun je het document aanvragen bij de gemeente. In België bestaat er nog een (papieren) nationaal rijbewijs, als je dat rijbewijs nog hebt wordt aangeraden om een nieuw exemplaar aan te vragen: het bankkaartmodel. Het papieren rijbewijs is wel geldig, maar zorgt soms wel voor problemen. Hier lees je daar meer over.

Sanne van Beek – Sunny Cars

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.